U drugom i trećem stupu imovina vrijedna više od 39 milijardi kuna

Bez autora
Feb 21 2011

Točno 1.566.084 osiguranik, koliko ih je krajem siječnja imalo račun u obveznom mirovinskom fondu, na računima ima 37,28 milijardi kuna, dok je ukupna vrijednost imovine osiguranika u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima prešla 39 milijardi kuna. Prosječna godišnja stopa rasta vrijednosti imovine (tzv. mirex) od početka ulaganja u siječnju je iznosila 5,45 posto, dok je u siječnju u odnosu na prosinac prošle godine prosječna stopa rasta iznosila 1,66 posto. Najveći prinos u siječnju ostvario je Erste Plavi obvezni fond, čija je imovina u odnosu na prosinac uvećana za 2,07 posto. Prosječna godišnja stopa rasta tog fonda od početka ulaganja iznosi 5,81 posto. Slijedi Raiffeisen, s 1,6 posto rasta u siječnju i prosječnom godišnjom stopom od 5,52 posto, zatim AZ, s 1,59 posto rasta u siječnju i godišnjom stopom od 5,48 posto, te PBZ Croatia osiguranje, sa siječanjskim rastom od 1,55 posto i godišnjom stopom rasta od 4,95 posto.

U drugom i trećem stupu imovina vrijedna više od 39 milijardi kunaTočno 1.566.084 osiguranik, koliko ih je krajem siječnja imalo račun u obveznom mirovinskom fondu, na računima ima 37,28 milijardi kuna, dok je ukupna vrijednost imovine osiguranika u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima prešla 39 milijardi kuna, izvijestila je Hanfa.

Prosječna godišnja stopa rasta vrijednosti imovine (tzv. mirex) od početka ulaganja u siječnju je iznosila 5,45 posto, dok je u siječnju u odnosu na prosinac prošle godine prosječna stopa rasta iznosila 1,66 posto.

Najveći prinos u siječnju ostvario je Erste Plavi obvezni fond, čija je imovina u odnosu na prosinac uvećana za 2,07 posto. Prosječna godišnja stopa rasta tog fonda od početka ulaganja iznosi 5,81 posto. Slijedi Raiffeisen, s 1,6 posto rasta u siječnju i prosječnom godišnjom stopom od 5,52 posto, zatim AZ, s 1,59 posto rasta u siječnju i godišnjom stopom od 5,48 posto, te PBZ Croatia osiguranje, sa siječanjskim rastom od 1,55 posto i godišnjom stopom rasta od 4,95 posto. Oko 11,8 posto ukupne imovine u siječnju bilo je uloženo u inozemne vrijednosne papire, dok je oko 62,7 posto domaće imovine i dalje u državnim obveznicama RH. Oko 16,77 posto domaće imovine uloženo je u dionice, a 3,5 posto u domaće korporativne obveznice.

U siječnju je račun u otvorenom dobrovoljnom fondu otvorilo 1454 osiguranika, odnosno krajem siječnja u trećem stupu štedjelo je 170.859 osiguranika. Neto imovina tih fondova uvećana je za 1,85 posto u odnosu na prosinac, a krajem siječnja vrijedila je 1,499 milijardi, odnosno oko 300 milijuna kuna više u odnosu na dosad uplaćena sredstva. Do ovog mjeseca, vrijednost imovine bila je manja od uplata, prije svega zbog toga što je u zadnje dvije godine intenzivnije počela isplata mirovine osiguranicima koji su kod ulaska u sustav ugovorili da će za mirovinu štedjeti pet godina, ali i zbog toga što se naknade za upravljanje imovinom u trećem stupu naplaćuju od prvih uplata u fond. Svi otvoreni dobrovoljni fondovi u siječnju bilježe rast vrijednosti imovine, a stope se kreću od 0,33 do 2,7 posto.

U petnaestak zatvorenih dobrovoljnih fondova krajem siječnja štedjelo je 17.577 članova, što je 0,23 posto manje u odnosu na prosinac prošle godine. Riječ je o tome da se ne osnivaju novi zatvoreni fondovi, pa nema ulazaka članova, dok 'stari' pomalo stječu uvjete za mirovinu ili umiru, pa se račun zatvara zbog isplate nasljednicima. U te je fondove do kraja siječnja ukupno uplaćeno 274,1 milijun kuna, a ukupna imovina vrijedila je 292,9 milijuna. I svi zatvoreni fondovi u siječnju bilježe rast imovine. Najniža stopa rasta bila je 0,47 posto, a najviša 2,02 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik